Napelem rendszerekről – napelem-ar-kalkulator.hu

Napelem rendszerekről

Összefoglaljuk mindazt ami valójában fontos annak aki napelemes rendszer kiépítésén gondolkozik.

Mekkora napelemes rendszerre van szükségem?

Ennek kiszámolásához a legegyszerűbb módja, ha megnézzük a havi csekkeket amit villamosenergiára fizettünk. Ezzel megtudhatjuk, hogy a jelenlegi igényeinknek mi felelne meg. Viszont nem érdemes a minimumra törekedni egy ilyen kvalitású befektetésnél. Érdemes kicsit a jövőbe tekinteni, hogy mivel bővülnénk ami elektromosságot igényel. Vegyük például csak az elektromos autók növekvő jelenlétét az utakon. Biztos, hogy hamarabb döntenénk mellette vásárláskor, ha tudnánk, hogy a töltése is megoldott a napelemes rendszer által és nem kerül költségünkbe. Fűtésrendszert is tudunk ellátni vele, vagy akár klímát is be tudunk integrálni, melyeknek a költsége a napelemes rendszernek hála nulla Forint.

Egy 20-30 évre szóló befektetésnél mindig érdemes előre kalkulálni. Vannak olyan rendszerek melyek nem bővíthetőek, csak szinte teljes cserével. Az ilyen eseteket próbáljuk elkerülni. Érdemes a már kiszámolt villanyszámlához +15%-ot minimum hozzáadni. A beruházási költség nem lesz több sokkal mintha alulméreteznénk és későbbiekben bővítenénk egy rendszert. Ajánlatkéréskor összehasonlításképp kérhetünk 2 variációra is ajánlatot, hogy érezzük a különbséget, és esetleg megtudakolhatjuk, hogy egy kiépített rendszer bővítésének mennyi a minimum díja ( tervezés, szerelés, anyag…).

Miért jó, ha napelemes rendszer van az ingatlanunkon?

A napelemes rendszer legalább 30 évig üzemel, és már 8-10 év alatt visszahozza a beruházás árát. Utána ingyen áramunk van.

Többlettermelés esetén az áramszolgáltató megvásárolja tőlünk az áramot. Sajnos nem teljes áron, de ez is tud plusz lenni.

Ingatlanunk értékét eladáskor növeli.

Ezzel a beruházással környezettudatos döntést hoztunk.

Milyen előzetes információkra van szükség napelem rendszer tervezéshez?

Méretezés

A legegyszerűbb módja talán, ha megnézzük mennyi a villanyszámlánk és ezt vesszük alapul. Érdemes gondolni a jövőbeni fejlesztésekre is amik áramot fognak igényelni. Érdemes a rendszert kicsit túlméretezni.

Tájolás

Fontos, hogy minél nagyobb hatékonysággal tudjon dolgozni a napelemes rendszer. A legoptimálisabb tájolás a DK- D – DNY.

Árnyékok

Fontos számolnunk azzal is, ha árnyék vetődik a napelemre. Ilyen esetben az árnyékolt napelem nem fog annyi áramot termelni mint a többi. Telepítés előtt ezeket lemodellezve tudunk már számolni, illetve megoldást találni rá.

Dőlésszög

Fontos meghatározni a megfelelő dőlésszöget is a napelemes rendszer telepítésekor. Általánosságban a 25 és 45 fok közötti érték a legideálisabb, de ettől eltérő is lehet.

Telepítés helye

Nagyáltalánosságban a tetőre szokták szerelni a napelemet, de lehetőség van szabadonálló, talajra való telepítés is. A tető azért kézzelfogható, mert azt a helyet nem használjuk semmire, míg egy földi telepítésnél azt a helyet feláldozzuk a rendszernek. Egy átlagos napelem modul 1,6 négyzetméter. Minél nagyobb a rendszer annál több hellyel kell számolnumk. Szinte bármilyen tetőre lehet rendszert telepíteni, kivéve szalmatető, nád, pvc, vagy pala.

Mi történik, ha több áramot fogyasztok mint amit termelek?

Amennyiben a szolgáltató azt látja, hogy kevesebb a termelésünk akkor a különbözetet a szokásos módon számlázza ki számunkra.

Mi történik, ha többlet energiát termelek?

Többlet termelés esetén az áramszolgáltató visszafizeti nekünk, azonban a vételezési áram árához képest jelentősen alacsonyabb áron. Ez nagyjából most az egyharmada a vételezési árnak.

Hogyan rendelhetem meg?

Mielőtt beleásnánk magunkat a fortélyokba, és a sok információban elvesznénk végezzen egy gyors kalkulációt, hogy mennyibe kerülne hozzávetőlegesen a rendszerkiépítés, és ha az árral megbarátkoztunk vegyük fel a kapcsolatot szakcéggel. Nagyban leegyszerűsíti az ügyintézést és segít ideális rendszert választani igényeinkhez.

Napelem kalkulátor indítása!